Filipinų patiekalai – neatrasta egzotika

Jei Tailando ar Kinijos tradicinė virtuvė jau nebėra naujiena, verta patyrinėti kitus neatrastus Ramiojo vandenyno salynų lobius. Vienas iš jų – Filipinai. Kaip ir kitos regiono salos, šios yra patyrusios kolonizaciją, todėl perėmė kai kurias maisto gaminimo ypatybes ir jas „įmaišė“ į tradicinės virtuvės meniu. Daugiausiai įtakos turėjo malajų, kinų, ispanų patiekalai, kurie taip stipriai prigijo, kad vietinio Filipinų gyventojo kasdienybė jau vargiai įsivaizduojama be jų.

Dėl šių priežasčių šalyje populiarios ispaniškosios paellas, cocidos, itališkieji spagečiai bei lazanija. Tačiau kalbant apie labiau autentišką skonį, Filipinų virtuvė išsiskiria saldžių, rūgščių ir sūrių gaminių kombinacija. Kaip ir visame Ramiojo vandenyno salynų regione, ryžiai pirmauja kaip valgių pagrindinis ingridientas. Jie dažnai patiekiami virti prie pagrindinių patiekalų, na, o likučiai kepinami kartu su česnaku, kiaušiniais, marinuota mėsa ar dešrelėmis. Filipiniečiams svarbiausi bei sočiausi valgiai yra pusryčiai bei pietūs, todėl nereiktų nustebti dėl gausaus rytinio stalo.

Dėl palankių geografinių sąlygų, klimato, Filipinai yra turtingi daržovių ir vaisių gausa. Valgiui ruošti naudojami tiek europiečiui pažįstami vaisiai, kaip bananai, papajos, mangai, anannasai, tiek retai girdimi kalamansi ar guavos. Bet visgi didžiumą tradicinėje kulinarijoje sudaro įvairios lapinės daržovės: špinatai, paprastieji ar pekino kopūstai, taip pat baklažanai, ilgosios pupelės. Neatskiriama sudėtinė dalis – kokosai. Jų minkštimas naudojamas desertuose, pienas – padažuose, o aliejus – kepimui. Taip pat nepamirštami ir šakniavaisiai – morkos, bulvės. Pastarųjų ir česnakų, svogūnų bei pomidorų mišinys – nereta patiekalo dalis.

Kalbant apie mėsos rūšis, Filipinuose taip pat randama įvairovė: naudojama vištiena, kiauliena, jautiena. Nereikėtų pamiršti ir jūrų gėrybių, kurių apstu šiame ir gretimuose salyne. Įvairovė gali sukelti pavydą ne retam kulinarui, tai: šamai, ešeriai, krevetės, skumbrės, austrės, midijos, moliuskai, krabai, menkės, kalmarai bei sepijos. Apie daugumą iš jų tenka tik išgirsti arba pasimėgauti itin retomis progomis, štai Filipinų gyventojams, tai – kasdienis maistas. Dažniausiai žuvis sūdoma, lengvai ar visiškai kepinama ir valgoma su ryžiais bei daržovėmis. Taip pat gali būti patiekiama su įvairiais padažais, kuriems rūgštesnį skonį suteikia pomidorai, vyno actas. Taigi Filipinai – nuostabus kampelis jūrų gėrybių išsiilgusiems keliautojams ar svarstantiems, ką naujo iš jų pasigaminti namuose.